FRI om Dagen: Spørsmål som gir lite innsikt

18. desember 2024 publiserte Dagen tall fra en meningsmåling avisen bestilte selv fra InFact om kjønn, undervisning i skolen og om holdninger til kjønnsbekreftende behandling.

FRI-leder Stephen Adom om spørsmålene som avisen Dagen har bestilte meningsmåling om. Foto: Petter Ruud-Johansen/FRI. 

Pressemelding fra FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold om meningsmålingen som avisen Dagen publiserte saker om 18. desember 2024. 

Dette var en standard InFact-undersøkelse med 1000 respondenter og spørsmålene som publikum fikk svare på var:

«Bør norsk skole undervise barn om at det kun finnes to kjønn?» og «I dag kan en kjønnsskifteprosess med medikamentell behandling startes fra pasienten er 16 år ved norske helseinstitusjoner. Synes du aldersgrensen for slik behandling bør endres, slik at den kun tilbys personer over 18 år?».

Her følger generelle kommentarer til spørsmålene fra FRI:

Om spørsmålet InFact stilte publikum:

«Bør norsk skole undervise barn om at det kun finnes to kjønn?»

– Det første spørsmålet er et ledende og lukket spørsmål som gir liten innsikt i hvordan folk tenker rundt sine medmennesker. For oss blir spørsmålet om “kun to kjønn” å blande sammen ulike temaer: Kjønn og kjønnsidentitet. Vi mener det ene ikke ekskluderer det andre, og samtidig er det for oss åpenbart at en stikker hodet i sanden om samfunnet ikke adresserer kjønnsidentitet og utfordringene som faktisk finnes rundt dette, sier FRI-leder Stephen Adom, og legger til:

– Mennesker er i aller høyeste grad forskjellige og vi begynner alle å kjenne på vår egen kjønnsidentitet i ulike aldre. Noen kjenner sterkt på dette allerede i barnehagen, og det er klart at ansatte i skoler og i barnehager må være i stand til å ivareta alle barn. Også barn som kjenner på kjønnsdysfori i tidlig alder. Å stikke hodet i sanden og late som noe ikke eksisterer er en dårlig ide, sier Adom, som leder FRI – Foreningen for kjønns og seksualitetsmangfold.

– Det er en svært dårlig ide fordi vi fra forskningen vet at over 70% transpersoner i Norge har tenkt på å ta sitt eget liv. ⅓ har faktisk forsøkt. Disse tallene bekymrer oss svært mye, og de burde bekymre flere. Skal vi få gjort noe med tallene, må det mer kunnskap ut til alle ansatte i skoler, i barnehager og i helsevesenet. For det er det vi tar til orde for – mer kompetanse til ansatte. For oss er det åpenbart at man ikke blir homofile, lesbiske, bi eller trans av at ansatte er trygge på tematikken når spørsmålene dukker opp fra barna, uansett når spørsmålene dukker opp, sier Adom.

– Videre mener vi at det offentlige har et stort ansvar for å ivareta alle skeive – og spesielt de av oss som er transpersoner og ikke-binære. Samtidig mener vi dette er et kollektivt ansvar som hele samfunnet har, og politikere spesielt.

– Det hjelper definitivt ikke at politikere og konservative krefter roper ulv om at våre liv og rettigheter er kulturkrig eller er ideologisk kamp. Dette gjelder helt ekte mennesker. Og jo raskere folk kommer til til den samme konklusjonen, jo raskere kan vi som gode medmennesker og som samfunn i helhet sørge for at transpersoner kan leve gode og hele liv, uten fordømmelse, uten fare fare å bli utsatt for vold, diskriminering og det som verre er, sier Adom.

Kommentarer til spørsmålet som InFact stilte publikum:

«I dag kan en kjønnsskifteprosess med medikamentell behandling startes fra pasienten er 16 år ved norske helseinstitusjoner. Synes du aldersgrensen for slik behandling bør endres, slik at den kun tilbys personer over 18 år?»

– Her er spørsmålet misvisende. De nasjonale retningslinjene som ligger til grunn for behandling av personer med kjønnsinkongruens er i dag veldig strenge. Det riktige, som spørsmålet i meningsmålingen ikke gjenspeiler, er at regelverket faktisk i dag er så strengt at helsemyndig alder er annerledes for transfolk enn for cisfolk. For alle andre er helsemyndig alder 16 år, mens den i praksis er 18 for transfolk: Allerede i dag må foreldre samtykke for de mellom 16 og 18 år når det gjelder kjønnsbekreftende hormonell behandling. Og kjønnsbekreftende nedre kirurgi er det allerede 18 års grense på, uansett.

– FRI anbefaler ikke annet enn det WHO anbefaler – og om noen skal lyttes til i spørsmål om våre skeive kropper, liv og rettigheter, er det så definitivt majoritetsbefolkningen som må lytte til våre erfaringer – ikke omvendt.

– Til slutt: For FRI handler vår felles skeive kamp om noe så grunnleggende som retten til å eksistere for transpersoner og alles skeives rett til å elske hvem en vil, uavhengig kjønn, kjønnsidentitet eller seksualitet. Det handler om at skeive barn skal kunne vokse opp trygt, uten å måtte kjenne på skam eller å bli mobbet. Det handler om helt ekte menneskers helsetilbud, liv og levekår – og det burde i grunn være en enkel øvelse for alle og enhver å innta et standpunkt for et åpent og inkluderende samfunn som har plass til alle, avslutter Stephen Adom, leder for FRI – Foreningen for kjønns og seksualitetsmangfold.

Posted by PRJ