Alle foto: Ksenia Novikova
Mens Russlands angrepskrig i Ukraina kaster mørke skygger over Grense Jakobselv, møtes nordmenn og russere i Kirkenes for å markere at retten til å elske og til å være den du vil, fortsatt skal være grenseløs. 21-24. september går Barents Pride av stabelen for syvende gang.
Å være i Kirkenes, bare en halvtimes kjøretur fra grensen til Russland, har alltid hatt en enorm symbolverdi for deltagerne på Barents Pride. Gapet mellom skeives rettigheter, avhengig av hvilken side av grensen du står på, er kanskje det største i verden.
Barents Pride har som mål å gjøre skillet mindre, og å vise at kjærligheten og håpet for fremtiden ikke lar seg stoppe av de fysiske grensene som skiller oss.
I år samles vi i Kirkenes med et klart budskap; straffetiltakene og grensene som settes opp for å isolere Russland må ikke ramme menneskerettighetsforsvarere, journalister, advokater, skeive aktivister og andre som kjemper for et fritt og demokratisk Russland.
Norge og det internasjonale samfunnet har et ansvar for å sikre at menneskerettighetsforsvarere kan fortsette sitt arbeid. Dermed er det en livsnødvendighet å kunne få visum som gjør det mulig å reise ut av Russland ved behov. Slik situasjonen er blitt i Europa i dag, har de færreste mulighet til dette.
Praksisendring
Det er på generelt grunnlag blitt vanskeligere for russiske borgere å få visum til Norge. Det skyldes at UDI innførte nye retningslinjer for russiske borgere fra 30. mai 2022 (UDI 2012-007), og midlertidig opphevet visaliberaliseringsavtalen mellom Norge og Russland 22. september samme år. Bekymring for at flere russiske borgere ville søke asyl var utløsende for at de nye retningslinjene ble vedtatt.
Restriksjoner og utfordringer med å få visum for russiske demokratiforkjempere er i dag et problem i hele Europa, og gjør kampen for demokratiske endringer i Russland vanskeligere – og farligere. Schengen-retningslinjene sier tydelig at visum skal innvilges til menneskerettighetsforsvarere og andre utsatte grupper, – men til tross for dette fortsetter både Norge og andre land med en svært streng tolkning av det europeiske regelverket.
En restriktiv holdning overfor disse gruppene stemmer heller ikke overens med Norges uttalte ønske om å være gode allierte for russisk sivilsamfunn og menneskerettighetsforsvarere. Norge har vært soleklar i sin kritikk av russisk politikk overfor lhbtiq+ og modige motstemmer. Lokalpolitikere i Kirkenes har år etter år gitt klart uttrykk for at Kirkenes alltid skal være et trygt og åpent sted for russiske skeive.
Solsikkeerklæringen for menneskerettighetsforsvarere
Nylig lanserte Nobelsenteret Solsikkeerklæringen for menneskerettighetsforsvarere i Oslo; en oppfordring til handling for å beskytte utsatte menneskerettighetsforsvarere. Den inneholder konkrete anbefalinger til regjeringer, multilaterale organisasjoner, bedrifter, byer og universiteter. Erklæringen er skrevet sammen med vinnerne av Nobels Fredspris for 2022, Senter for sivile rettighet, Memorial og Viasna.
Det er ikke tilfeldig at erklæringens aller første anbefaling handler om visum; at demokratiske stater må “Introduce a flexible, rapid response, temporary protective visa system for human rights defenders facing imminent danger.”
Norsk praksis feiler dermed på erklæringens første anbefaling.
Kampen fortsetter innenfra
Å opprettholde kontakten med omverdenen er det som vil tillate russiske motstandsstemmer å fortsette sin kamp, selv innenfor landets grenser. Derfor er det ingen som ønsker i like stor grad som det russiske regimet, å begrense tilgangen til informasjon, samfunn og muligheten til å uttrykke motstand.
Barents Pride har alltid vært et bevis på at fysisk avstand og landegrenser ikke stopper vennskap, solidaritet og samarbeid. Og der Kirkenes en gang ble valgt fordi det ikke ville la seg gjøre å gjennomføre arrangementet i Russland, så har byen latt oss bevare den herlige, fargerike, komplekse og sammensatte identiteten vi har ønsket oss.
Vårt motto i Barents Pride har siden vi startet i 2017 vært at Kjærligheten er grenseløs – Love without Borders – Любовь без границ. I år er kampen mer avgjørende enn noen gang tidligere!
Om arrangementet
Barents Pride er en norsk-russisk Pride, arrangert i Kirkenes siden 2017 av Arctic Pride, Foreningen FRI, Den norske Helsingforskomité, Skeiv verden, Amnesty International og det russiske skeive nettverket Equals. Hvert år møtes vi til flere dager med parade, utstillinger, seminarer og debatt i Kirkenes; russere og nordmenn sammen.
Høydepunkter fra programmet:
- Konsert med de samiske artistene Roman Iakovlev og Timimie Måråk torsdag 21.09. klokken 21:00, på Samfunnshuset, og samisk queer workshop med Timimie Måråk fredag 22.9 klokken 10:00.
- Premiere på dokumentarfilmen L*** 404: NOT FOUND, om hvordan det er å være skeiv i Russland etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina, fredag 22. september klokken 14:00 på Kirkenes Kino.
- Regnbuemesse i Kirkenes Kirke, fredag 22. september klokken 18:00
- Barents Pride-paraden går fra Kirkenes skole, klokken 13:00 lørdag 23. september
For mer informasjon, kontakt Selena Sefany, politisk rådgiver i FRI: selena@foreningenfri.no