Når Barents Pride-paraden marsjerte gjennom Kirkenes i helgen, var det uten deltakere fra Russland, men russere ble på ingen måte glemt.
«Kjærligheten er grenseløs» har vært slagordet til Barents Pride siden det ble arrangert for første gang i 2017 i Kirkenes, kun en halvtime fra grensen til Russland. I år er denne grensen stengt på grunn av pandemi, men på norsk side har pride-deltakerne tatt turen helt til det stengte grensegjerdet, så nær sine russiske venner som det er mulig å komme, med plakater som forteller om savn og støtte.
«Jeg går for Igor»
«Jeg går for Irina»
«We miss you»
Tradisjon i nord
Barents Pride har blitt en tradisjon i Kirkenes. Arrangementet samler russere og nordmenn til flere dager med utstillinger, seminarer og debatt. Høydepunktet er paraden som går gjennom grensebyen med opprop, sang og dans. I år deltok rundt 150 personer i begivenheten. Det ble tradisjonen tro en fargerik feiring av kjærlighet og likeverd, men ikke uten brodd.
– Menneskerettigheter er ikke de samme globalt, men også i vår lille flik av verden har vi en vei å gå. Homo er fortsatt er skjellsord i norske skolegårder. Mange kvier seg for å holde den de elsker i hånden i offentlighet, og bare tretti minutter fra oss, over grensen til Russland, finnes det lover som gjør livet til skeive enda vanskeligere, fortalte Mathilde og Sofie fra Pasvik folkehøgskole i sin appell.
Et busslass med elever fra folkehøgskolen møtte opp til paraden med plakater, kostymer og feststemning, innstilt på å vise at inkludering står høyt på skoleplanen.
Forbudt å vise kjærlighet
Det er ikke uvanlig at det er knyttet mye usikkerhet til gjennomføringen av Barents Pride. Bekymringen for hvorvidt russiske deltakere får krysse grensen problemfritt er en gjenganger. I Russland er det forbudt å offentlig vise homofil kjærlighet. Barents Pride er en solidaritetserklæring, som viser hvor annerledes ting kan være.
– Jeg er veldig rørt, har tårer i øyene og er stolt over hva vi har fått til. Samtidig har jeg kjent mye på at vi mangler noen her i dag. Vi savner våre russiske venner og håper å se dem igjen snart, sier arrangør i FRI Sør-Varanger, Marianne Havelin Erlandsen.
For arrangørene var det viktig å avholde Barents Pride til tross for korona-restriksjonene. Kampen for likestilling er ikke ferdig, ikke en gang i Norge, men innsatsen gir heldigvis avkasting.
– Jeg synes ungdommen i dag er fantastisk. Så modig og engasjert. Og så fri. Sånn var det ikke da jeg var ung, sier Erlandsen rørt.
Barents Pride ble startet i 2017 og er samarbeidsprosjekt mellom FRI, Den norske Helsingforskomite, Amnesty, Skeiv verden og Equality.Dignity.Pride
Foto og tekst: Ksenia Novikova