Iillustrasjon: DNF-48-button, utdrag fra vår første brosjyre og element fra LLH-logo, samt ny FRI-logo som så dagens lys da LLH ble til FRI i 2016.
Signert: Stephen Adom, leder av FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.
Vi skriver 2025 og i Norge har FRI totalt sett rundt 400 helårsfrivillige i styre og stell som lager trygge og sosiale møteplasser i vårt langstrakte land, som jobber for å skape mer åpenhet og inkluderende lokalsamfunn, som jobber med internasjonal solidaritet og menneskerettighetsarbeid.
Over hele Norge jobber frivillige i FRI hver dag, hele året, med å skape trygge og sosiale møteplasser. Noen lager skeive seniortreff, andre lager skeiv ungdomskafe. Noen lager idrettsgrupper, turgrupper, kor, telefonvenntilbud eller pride. Legger vi til alle som er frivillige i ungdomsorganisasjonen vår, Skeiv Ungdom, er vi enda flere. Vi vet at deltagelse i rusfrie, trygge møteplasser og sosiale tilbud som FRI lager, har forebyggende effekt, og bidrar til både bedre psykisk helse og økt samfunnsdeltagelse.
Vi er stolte av alt vi får til sammen.
Men Trumps MAGA-bevegelse skaper en farlig verden
Det er verdt å markere og feire den innsatsen som legges ned den dag i dag for skeives liv og levekår.
Vi opererer i dag, sammen med hele den skeive organiserte “homolobbyen”, som siden 1950 har vokst og nå består av mange skeive organisasjoner, i en svært turbulent verden.
I 2025 er våre liv under konstant angrep av religiøse fundamentalister – spesielt i USA – hvor MAGA-bevegelsen og president Trumps går så langt i kampen mot skeive at hele vår historie er i ferd med å omskrives, hvor Stonewall-opprøret ikke er til å kjenne igjen og transpersoners eksistens blir visket ut. Noe av det samme ser vi tilløp til her i Norge, hvor enkelte av FRIs motstandere rører mer og mer i den konspiratoriske MAGA-gryta for å kapre stemmer fram mot stortingsvalget i september. Dette betyr at vi må være enda mer årvåkne og jobbe hardere enn tidligere med å forsvare de rettighetene vi har kjempet fram de siste 75 årene.
Det er alvor nå.
Ingen kunne vite om oss
Samtidig har det vært alvor helt fra starten, og vi må takke og hedre alle som har gått foran og stått på barrikadene. Våre skeive rettigheter har ikke kommet av seg selv eller blitt servert på en fjøl. Det er hardt arbeid og tusenvis av frivilligtimer som ligger bak alle rettighetene som er framkjempet.
Starten: Det var 20. mai i 1950 at FRI ble stiftet i et møte som ble avholdt i full diskresjon i Dalsbergstien 21, på Bislett Hospits i Oslo.
Vårt første navn ble Forbundet av 1948 – Norsk seksjon av Det Danske Forbundet af 1948. På folkemunne “forbundet”, og på giroblanketten for medlemskap sto det i lang tid “Foreningen for by og bygd”.
Ingen kunne vite om oss, og i loven var vi kriminelle.
Avkriminaliseringen var en stor kamp (1972). Det samme var kampen for aksept i den norske kirke. Bispemøtet i 1953 omtalte homofile som en fare av verdensdimensjoner.
Hva det kostet våre pionerer å stå i denne kampen, er vanskelig å forestille seg den dag i dag.
Hva kostet det Vigdis Bunkholdt, som det første kvinnelige styremedlemmet i foreningen vår? Året var 1955 da Vigdis fant en av “forbundets” kontaktannonser i avisen, og hun bestemte seg for å sende brev til postboksen. Hun møtte deretter Arne Heli og Øivind Eckhoff og ble i 1956 styremedlem.
Få dem fjernet!
Hva kostet det Kenneth Bropy som brøytet vei som åpen homofil på 70-tallet? Som Bjørn Andre Widvey i Skeivt Arkiv skriver: «17. mai 1972 begynte som alle andre nasjonaldager i Bergen, men før dagen var over skulle en historisk hendelse finne sted. Bare noen uker tidligere var §213, som kriminaliserte seksualitet mellom menn, fjernet fra Straffeloven. Den unge bergenseren Kenneth Brophy hadde to år tidligere fått på plass den første lokalavdelingen av Det Norske forbundet av 1948 (DNF-48, forløperen til FRI) i byen mellom de syv fjell. Men fremdeles var homofile lite synlige i offentligheten.
På denne festdagen i 1972 stiller Kenneth seg opp sammen med tre andre homoaktivister i den grønne midtrabatten på nedre del av Torgallmenningen. Mens hovedprosesjonen og barnetoget passerer på hver sin side, står de der med en plakat. Budskapet er «full støtte til de homofiles kamp for frigjøring». Politiinspektør Carl Mentz Rynning-Tønnesen oppdager dem, rasende kommanderer han sine underordnete konstabler til å: “Få dem fjernet!”.»
Splittelse og samling
Sammen med Vigdis Bunkholdt, Kenneth Brophy, Kim Friele og mange, mange andre pionerer og frontkjempere, har FRI – vår skeive frivillige og demokratiske medlemsorganisasjon – vunnet mange kamper.
Vi har endret navn fra DNF-48 til LLH og i 2016 ble vi FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Vi har vært gjennom splittelse på 70-tallet, og funnet sammen igjen på 90-tallet. Engasjementet for saken, for våre liv, har vært og er sterkt.
75-års jubileet til FRI markeres gjennom hele 2025, på ulike måter, og helgen 23.-25. mai samler vi mange av dagens frivillige tillitsvalgte fra våre fylkeslag til konferanse og jubileums-markering på et hotell på Gardermoen. Til markeringen er også alle våre æresmedlemmer invitert. Blant dem Vigdis og Kenneth.
Vi skriver 2025 og vi gir oss ikke. FRI kjemper fremdeles, hver dag, hele året, for at skeive skal ha friheten til å være seg selv. Sammen med hele vår frivillighet ønsker vi å skape et fritt, åpent og raust samfunn som har plass til alle mennesker.
Mer historie: Se vår tidslinje, og les gjerne mer om rettighetskampen i Norge hos Skeivt arkiv, arkivet som i år også feirer sitt 10-års jubileum.
Gratulerer – og kampen fortsetter!
Signert: Stephen Adom
leder av FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold
– Skeiv, stolt og fri – siden 1950
Fakta
FRI består av rundt 400 helårsfrivillige: I fylkeslagsstyrene, aktivitetsgruppene i organisasjonen vår, i arbeidsutvalgene og i sentralstyret. Og tar vi med alle som bidrar frivillig i Skeiv Ungdom og i stor og liten pride som er del av FRI, er vi enda flere. FRI hadde i 2024 rett over 4500 betalende medlemmer.
Les også:
Vi følte oss modige og gløden fra Stonewall brant hett
Aasmund Robert Vik om første markering i Oslo i 1974, etter Stonewall-opprøret i USA i 1969. Bilde fra ‘Senior Regnbuetreff med FRI’ torsdag 4. januar 2024. Foto: PRJ.