Filmskapere trenger støtte for å realisere planen om en helaftens film og Kim Friele, Wenche Lowzow og norsk homohistorie.
Filmprosjektet «Kim & Wenche – Retten til å elske» ble påbegynt i 2016. Pioneren og homoaktivisten Kim Friele og politikeren Wenche Lowzow sto åpent fram med sitt kjærlighetsforhold. Konsekvensene det fikk og deres betydningsfulle innsats i kampen for lesbiske og homofiles rettigheter er et sentralt tema. Filmen gir et nærgående bilde av de to, ikke minst av Kim som enslig i tiden etter at Wenche døde.
Samtidig vies god plass til diverse hendelser i homokampen, dramatiske situasjoner og store seire – om retten til å elske den du vil og retten til å være annerledes – og hva det kostet av krefter, blod og tårer.
Til nå er det gjort mange timer med filmopptak. Mye består av diskusjoner, informasjon, synspunkter og selvopplevde historier fortalt av enkeltpersoner, fagfolk, politikere, kunstnere m.fl. og framfor alt av Kim selv.
Men fortsatt gjenstår en del viktige opptak og research. Blant annet av forsøkene på å fjerne homofili via medisinske og psykologiske inngrep. Dette er nødvendig å få dokumentert særlig sett i lys av de tragiske tilbakeslagene vi ser i dag for lesbiskes og homofiles rettigheter i flere land i Øst-Europa, Asia og Afrika. Det viser at oppnådde rettigheter ikke kan tas for gitt. Derfor er filmen viktig.
Når opptakene er gjort, gjenstår redigering/klipping, musikk, teksting og lansering. Ambisjonen er å få filmen vist på kinoer i hele Norge, senere i andre land og på TV, evt. på Netflix eller Nordic HBO – f.eks. ved å få en av selskapene som co-produsent om mulig.
Initiativtaker
Liew Ceng Teng, Lydtekniker og filmmaker, tok initiativet til filmprosjektet. Kims innsats og pågangsmot ga ham inspirasjon til ideen om å lage filmen. Og med det for øye innledet han et samarbeid med personer som hadde kunnskap og erfaring fra norsk homobevegelse.
For 10 år siden bosatte han seg i Norge da han som åpen homofil måtte flykte fra hjemlandet sitt, Malaysia, hvor straffen for homofili er 21 års fengsel. Hans ønske med filmen er at alle som ser den, innser hvor viktig det er å respektere andre mennesker uansett deres seksuelle orientering eller kjønnsidentitet og at filmen kan gi håp til dem som er utsatt for fordømmelse.
Har du en historie å dele?
Har du kjennskap til eller erfaring med tilfeller av lobotomi, aversjonsterapi og/eller konverteringsterapi? Da vil Teng høre fra deg. Ta kontakt på tlf: 412 60 146 eller epost: liewcengteng@gmail.com
Linken til Spleis: https://www.spleis.no/project/98305