Evans Onsare og Ingvild Endestad. Foto: Marna Eide.
Saken var oppe i retten i februar i år, men domstolen utsatte avgjørelsen til mai. – I Kenya er folk veldig spente, forteller Ingvild Endestad, FRIs leder.
De fleste mener at utfallet er helt åpent. I den siste tiden har vi sett økt mobilisering mot avkriminalisering fra konservative kristne miljøer. Økt oppmerksomhet kan bety økt fare for hatvold, og uavhengig av utfall i saken er partnerne våre opptatt av å ivareta sikkerheten til skeive i landet.
I 2016 gikk tre kenyanske lhbt-organisasjoner til sak mot staten. De viste til at straffelovens paragrafer 162 og 165, som forbyr seksualitet «mot naturens orden», er i strid med Kenyas grunnlov. To av organisasjonene som har gått til sak er FRIs langvarige samarbeidspartnere GALCK og NYARWEK. Med støtte fra norske støttespillere, det norske Utenriksdepartementet og NORAD har FRI også bidratt økonomisk i saken.
– Hvis Kenyas dommere respekterer sin egen grunnlov, vil vi feire en viktig seier denne helgen, sier Ingvild Endestad.
Men det er ikke sikkert at kampen vil være over. Både våre samarbeidspartnere, og staten, har varslet at de er klare til å anke hvis dommen ikke er i deres favør.
Kenyanske Evans Onsare er en av dem som venter spent.
Det har tatt den kenyanske lhbt-bevegelsen mange år å komme hit, så ja, jeg er veldig spent. Men jeg føler meg slett ikke sikker. Domstolens behandling av denne saken har jo blitt utsatt noen ganger, så jeg prøver å ikke være for optimistisk. Det som likevel gir meg håp er at domstolen ikke har forkastet saken. Og vi har ikke tapt. Så det kan være at fredag endelig er dagen vi har ventet på.
Endestad håper på feiring på fredag. Hvis Kenya avkriminaliserer seksualitet mellom to av samme kjønn vil det gi håp til lhbt personer i hele regionen.
Det norske lhbt-miljøet har gjort en utrolig viktig jobb med å samle inn penger til avkriminaliseringsabeidet, og vi regner med at det er mange som venter spent på å se hva resultatet blir, avslutter Endestad.