Bilde: Kim Friele og Kenneth Brophy. Foto: Marius Leknes Snekkevåg.
– Vi er to forskjellige mennesker med forskjellig bakgrunn, men vi har gjort mye bra sammen, sa Kim Friele til publikum om forholdet sitt til Kenneth Brophy. Stemningen blant de mange frammøtte på Nøstegaten var ærbødig og omsorgsfull overfor hedersgjestene, og selv været hadde valgt å vise seg fra sin beste side for å kaste glans over Friele og Brophy denne dagen.
– Legning er ikke lenger noe som må gjemmes på pissoar i Bergen, men kan feires i hovedgaten. Det skal Kim og Kenneth ha mye av æren for, sa ordfører Marte Mjøs Persen i sin rørende tale til under avdukningen.
Gratulerer, Kim! Gratulerer, Kenneth! Velkommen hjem!, var noen av de spontane tilropene fra både tilskuere og forbipasserende i løpet av avdukningsseremonien. En bil stoppet til og med opp midt i veien slik at sjåføren skulle få overrukket sin gratulasjon til Friele og Brophy. Slik er er det med Friele og Brophy, alle føler at de kjenner dem.
– At Kim og Kenneth nå er blitt inkludert sammen med blant andre statsminister Erna Solberg, skuespiller Helge Jordal og proffbokser Cecilia Brækhus føles riktig, sier Ingvild Endestad, leder for FRI . – På en annen siden så skulle det også bare mangle.
Både Kim Friele og Kenneth Brophy, begge æresmedlemmer i FRI, har på hver sin måte vært med på å bevege den skeive historien i riktig retning til der der den er i dag. Det har kostet dem begge.
Brophy var tydelig beveget da han snakket til forsamlingen på Nøsteboden etter avdukningen:
– Å være i live og få en sånn utmerkelse setter jeg veldig stor pris på.
Synliggjøring av skeiv historie
Inkluderingen av Kim Friele og Kenneth Brophy på Walk of Fame er et symbol på at historien heldigvis har beveget seg framover. Det er ikke lenger kriminelt å være homofil i Norge og folk må ikke leve skjult.
– Symboler og minnesmerker har stor betydning. Det å bli synliggjort i bybildet er en anerkjennelse, sier sier Ingvild Endestad.
–Ikke bare er dette en viktig anerkjennelse av arbeidet til Kim og Kenneth, det er også en viktig anerkjennelse av den skeive bevegelsens betydning for samfunnet vårt.
Under sammenkomsten på Nøstehuset benyttet Friele likesågodt sin mangeårige rolle som Profesjonell Homo til å gå igjennom hele den norske homokampen fra 60-tallet og fram til i dag. – Dere må bare stoppe meg hvis dere ikke vil høre mer, anmodet hun forsamlingen. Men det var det ingen som gjorde. Alle visste å lytte når historien snakket til dem. Om tildelingen av steinen på Walk of Fame hadde Friele dette å si:
– Det er stort å vite at når jeg vandre heden, så har jeg en stein med stjerne i Bergen by sånn at ingen glemmer meg.
Kim Friele og Kenneth Brophy, to bautaer i den skeive historien, side ved side på Bergens Walk of Fame. Fredag ble den skeive historien en del av Bergens historie også.