Bilde: Den norske ambassaden i Tokyo og University of the Ryukyus inviterte til seminar om kjønns- og seksualitetsmangfold.
Invitert til Japan
1.- 10. desember var FRI-leder Ingvild Endestad og rådgiver på kjønnsmangfold Luca Dalen Espseth i Japan. På invitasjon fra Den norske ambassaden i Tokyo og University of the Ryukyus møtte de aktivister, forskere og beslutningstakere for å snakke om situasjonen for lhbt-personer i Norge og Japan.
Vi har over lengre tid snakket med universitetsprofessorer i juss om rettighetssituasjonen for lhbt i landet. De ønsker at flere i Japan kan la seg inspirere av viktige fremskritt for i norsk lhbt-bevegelse. For oss er det en anledning til å bidra til den skeive bevegelsen i Japan, men også til å lære fra dem, forteller Endestad.
Erfaringsutveksling
I Tokyo ble det tid til å møte flere organisasjoner. Blant dem var nettverket for likekjønnet ektsekap, som arbeider for å gi likekjønnede par muligheten til å gifte seg i Japan. På Valentines, 14 februar i år gikk en rekke likekjønnede par til retten for å eklære dagens ekteskapslov grunnstridig. Siden da har flere likekjønneede par gått lovens vei, og håpet er at det vil resultere i en lovendring. Espseth og Endestad delte erfaringer fra arbeidet med partnerskapslov og ekteskapslov i Norge, og fikk også flere spennende ideer til organisasjonsbygging i Norge av å høre hvordan organisasjon bygger sterke allianser til tross for at regjeringen ikke støtter en lovendring. De fikk også møte en organisasjon som arbeider for skeive ungdommer med å skape trygge møteplasser, samtale med foreldre og spre informasjon i skolen.
For oss er det spennende å se hvor likt arbeidet til mange av organisasjonene vi møtte er, til tross for at situasjonen i landene våre er så ulik. Behovet for økt kunnskap og likestilling er det samme overalt, legger Luca Dalen Espseth til.