Indias avkriminalisering gir pågangsmot i Kenya

Den historiske dommen i India kan forhåpentligvis gi positive ringvirkninger i flere av de tidligere britiske kolonilandene. Våre partnere i Kenya jobber fortsatt mot loven som kriminaliserer sex mellom to av samme kjønn, og venter spent på endelig rettsavgjørelse.

Bilde: Deathtostock

Den 6. september i år ble loven som kriminaliserer sex mellom to av samme kjønn i India endelig slått tilbake. Loven, som ble innført av britene under dronning Victoria for 157 år siden, er nå historie, men lignende lovverk finnes fortsatt i nesten samtlige tidligere britiske kolonier – også i Kenya.

I følge leder av den kenyanske koalisjonen for lhbt, GALCK, Lorna Dias er avkriminalisering i India en kjempeinspirasjon,

– Det er et fantastisk utfall! Særlig for alle commonwealth landene som fremdeles bærer byrden av denne koloniloven.

Kenyanske aktivister følger den samme strategien som indiske. De hevder at denne gamle koloniloven, som eksisterte lenge før begge landene ble selvstendige, er i strid med de mer moderne grunnlovene i begge land.

Kenya frigjorde seg i 1963 og fikk da en ny grunnlov. I 2010 kom det et grunnlovstillegg som spesifiserer hvilke grunnleggende rettigheter Kenyanske borgere har, og det er denne såkalte ‘Bill of Rights’ kenyanske aktivister hevder er i strid med diskrimineringen av dem som lhbt.

Den endelige datoen for når rettsavgjørelsen faller er ikke avklart enda. Retten har møttes to ganger siden saken var til behandling i februar, for å gi den endelige datoen. Status nå er at det går enda en måned før den endelige datoen for rettsavgjørelsen foreligger.

– Motparten ba om en utsettelse til 25. oktober for å forberede argumenter mot at vedtaket i India skal ha noe å si. Vi var forberedt på denne uthalingen, men det er selvfølgelig veldig trettende sier Dias.

Posted by Foreningen FRI