LHBT-senter angrepet av presidentkandidat

Slik så det ut i Rainbow Hub etter angrepet, der ti personer skal ha brutt seg inn og endevendt lokalene. Foto: Rainbow Hub

Rainbow Hub er lhbt-senteret i Bulgarias hovedstad Sofia, et tilholdssted for mange ulike organisasjoner og tiltak. Ildsjelene bak har god kontakt med norske organisasjoner, og har blant annet besøkt Oslo Pride.

Angrepet

Lørdag 30. oktober, mens en gruppe transpersoner hadde møte, ble senteret angrepet av en mobb ledet av en høyreekstrem presidentkandidat i det forestående valget, Boyan Rassate. En av møtedeltakerne ble slått ned av presidentkandidaten, som er kjent for sine anti-lhbt-holdninger. Vi i FRI og Oslo Pride fikk beskjed allerede lørdag kveld. 

I Bulgaria har presidentkandidater immunitet for straffeforfølgelse inntil valget er avgjort, og vår søsterorganisasjon fryktet derfor at Rassate ville gå fri.

Les saken i BLIKK her

Immunitet

Mandag kveld holdt de en demonstrasjon for å oppheve Rassates immunitet og til å presse på for sterkere beskyttelse av minoriteter mot hatkrim. 

Mens protestene fremdeles var i gang fikk aktivistene høre at immuniteten til Rassate var løftet, og tirsdag ble han ble arrestert da han var på vei ut av et TV-studio, og – i mangel på en hatkrimlov – tiltalt for ‘vandalisme’.

Kontakt med UD

FRI har hatt fortløpende kontakt med vår søsterorganisasjon i Bulgaria, og vi ba norske myndigheter om å slutte seg andre europeiske lands fordømmelse av angrepet. I tillegg viser angrepet hvor viktig det er at Bulgaria får innført hatkriminalitet i straffeloven. Vi har oppfordret UD om å følge opp dette i sin videre dialog med bulgarske myndigheter.

Rainbow Hub meldte allerede onsdag at de har sikret nok penger til å reparere skadene på senteret og at de er i gang med vasking og renovering.

Samme dag fikk vi melding fra Rainbow Hub om at senteret har blitt kontaktet av norsk utenrikstjeneste som vil sende en delegasjon til senteret på mandag for å vise sin solidaritet.

Takk til norske myndigheter

Portrett av Inge Alexander Gjestvang

Inge Alexander Gjestvang takker norske myndigheter.

 

Inge Alexander Gjestvang, leder i FRI, retter en takk til UD etter deres raske respons til saken:

– Vi i FRI er glade for norske myndigheters fortsatte støtte til menneskerettigheter i Europa. Vi har også uttrykt vår støtte til menneskene bak Rainbow Hub, som gjør et utrettelig arbeid for den lokale lhbt-befolkningen i Sofia under vanskeligere forhold enn vi kan tenke oss. Vi er glade for å ha fått stadige oppdateringer derfra den siste uka om utviklingen i saken, og kommer til å fortsette å holde tett kontakt.

Støtt oss: 

FRIs internasjonale solidaritetsfond er en pengepott som uavkortet går til skeive i krise internasjonalt.

VIPPS: #12011

Vil du støtte Rainbow Hub og lhbt-rettigheter i Bulgaria?
Signer opprop her https://action.allout.org/en/m/5eab480d/

Posted by Foreningen FRI