Stonewall 50 år: En natt for femti år siden tok samfunnets «utskudd» til gatene og gjorde opprør. Det ble starten på vår skeive, moderne historie.
NB! Dette innlegget er fra 2019.
Stonewall-opprøret var nettopp det – et opprør og en serie voldelige hendelser, som varte i tre dager. Det hele startet natt til 28. juni 1969 da folk fra alle deler av lhbt-miljøet tok til gatene og gjorde opprør mot samfunnets, politiets og myndighetens overgrep og forfølgelse. Arnestedet var baren The Stonewall Inn i Greenwich Village I New York. I området eksisterte det mange barer som samlet “samfunnets utskudd”: Homofile, lesbiske, transfolk, andre kjønnskreative personer og “street kids” som overlevde ved å selge sex.
Med opprøret i New York vokste en aktivistisk og synlig form for skeivt rettighetsarbeid fram. Rasifiserte personer, “street kids” og transfolk var helt sentrale i dette opprøret, og har siden ledet an i kampen – som førte til at PRIDE slik vi kjenner det i dag så dagens lys. De første pride-arrangementene fant sted i New York, Los Angeles og San Francisco i 1970. [1]
Gnisten
Stonewall-opprøret var gnisten som tente den moderne skeive kampen i verden. Vi sier moderne, for i USA, Europa og i Norge hadde en kjempet for å endre samfunnet helt siden før andre verdenskrig. Men, før Stonewall-opprøret var diskresjon den rådende linjen for å få til fremskritt. I USA som i Norge ble viktig arbeid utført før 1969.
Her hjemme førte DNF-48 (forløperen til vår forening i dag FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), en årelang kamp (igjen, mer preget av diskresjon) – et arbeid som førte til at §213 i straffeloven, som kriminaliserte menn som hadde sex med menn, ble avskaffet i 1972. Og i Oslo lagde DNF-48 den første 27. juni-markeringen i 1974 – to år etter vår viktigste seier.
Når vi feirer og markerer 50-årsjubileet til Stonewall-opprøret, hedrer vi alle som har gått foran – før og etter 1969. Opprøret i New York førte en ny generasjon fram i lyset. Disse sto naturligvis på skuldrene til forrige generasjon, som igjen sto på skuldrene til alt arbeidet som generasjonen før det la ned.
Allianse av “samfunnets utskudd”
Etter Stonewall-opprøret har pride spredt seg verden rundt. Lesbiske, homofile, bi/pan, transfolk, ikke-binære, folk med flere enn én partner, fetisjister, sexarbeidere og andre har siden stått sammen – sammen som “samfunnets utskudd”. Alliansen har vært bred siden første stein ble kastet. Og selv om vår skeive bevegelse har vunnet mange kamper siden da, er “saka” fortsatt den sammen i 2019: Vi kjemper fortsatt sammen mot mot diskriminering og rasisme. Fortsatt eksisterer homo, bi og transfobi i beste velgående. Fortsatt kjemper vi mot hat, og for mangfold.
I verden i 2019 skjer det fremskritt for skeive i mange land, men vi opplever også mange tilbakeslag. Når vi feirer og markerer 50-årsjubileet for Stonewall-opprøret gjør vi det derfor i solidaritet med alle som fører kampen videre. I Tsjetsjenia, Kenya, Nepal, Brasil, USA og i alle kriker og kroker av landet vårt her hjemme.
Fredag 14. juni er endelig Oslo Pride 2019 i gang. Vi ønsker alle en god, fordomsfri og aktivistisk feiring når PRIDE kommer til et sted nær deg, og vi håper å se så mange som mulig i Oslo i løpet av de ti dagene festivalen blir arrangert i hovedstaden – velkommen til fest og protest.
Vår skeive historie – hele vår skeive historie – er verdt å kjempe for.
Kilde
[1] Lillian Faderman – The Gay Revolution, The Story of the Struggle (2015)