Brutalt og rystende

Det finnes land som har et inhumant, irrasjonelt og barbarisk syn på homofili – og så har man Tsjetsjenia. Siden 2017 har den russiske republikken anholdt, torturert og henrettet mennesker med LHBT-legning. Russiske myndigheter gjør ingenting, og det internasjonale samfunnet er frustrerende stille. I den nervepirrende dokumentaren WELCOME TO CHECHNYA følger vi en gruppe aktivister som setter sine egne liv på spill for å redde homofile ut av Tsjetsjenia.

Welcome to Chechnya har blitt vist på filmfestivaler inkludert på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

Filmen har første ordinære visning i Vika Kino fredag den 30. oktober, og kan sees fra da.

Før første visning (fra ca 17.30) skal leder i FRI, Inge Alexander Gjestvang og Aage Borchgrevink fra Den Norske Helsingforskomite samtale om den kritiske tilstanden for LHBT-personer i regionen. Borchgrevink er ekspert på området og har tidligere uttalt seg om menneskerettighetsbruddene i landet:

– Det er vanskelig å få brødre til å drepe hverandre, men de kontakter onkler, fettere og tremenninger, og ber dem ordne opp.

Europeisk utvikling

Inge Alexander Gjestvang påpeker at dette har vært en av FRIs saker siden overgrepene ble kjent. FRIs forrige landsmøte vedtok en resolusjon som fordømte de da ganske nyavslørte forbrytelsene.

– FRI ser alvorlig på utviklingen østover i Europa, sier han.

– Vi håper mange kan ta seg tid til å se denne rystende dokumentaren, som følger enormt modige aktivister og avslører brutale brudd på menneskerettighetene i et land ikke alt for langt fra oss.

Her ser du den: 
Filmen vises på Vika kino i Oslo fra fredag 30. okt, og kan leies fra Bergen Internasjonale Film Festivals tjeneste BIFF.

(Foto: Skjermbilde fra filmen)

Posted by Foreningen FRI