Endelig etterforskning av overgrepene i Tsjetsjenia

Endelig ser det ut til at en uavhengig ekspertgruppe vil etterforske de brutale overgrepene mot lhbt-personer i Tsjetsjenia. – En viktig seier!

Foto: Reidar Engesbak

I april i fjor fikk vi første gang høre om hvordan lhbt-personer ble forfulgt, fengslet og torturert i den russiske republikken Tsjetsjenia. Nå krever Norge sammen med 15 andre OSSE-land at den såkalte «Moskvamekanismen» igangsettes, noe som betyr at en uavhengig ekspertgruppe igangsetter etterforskning.

Dette er en viktig seier! Dokumentasjon av situasjonen er helt nødvendig og en betydelig anerkjennelse av ofrene i Tsjetsjenia og deres historier. Disse overgrepene må ikke glemmes og overgriperne kan ikke få straffefrihet, sier Ingvild Endestad, leder i FRI.

FRI har siden april i fjor sammen med andre organisasjoner jobbet for å stanse overgrepene i Tsjetsjenia. Blant annet gjennom flere morgendemonstrasjoner utenfor den russiske ambassaden i Oslo, arrangementet Barents Pride, årets pride-kampanje og et aktivt arbeid opp mot norske myndigheter.

Etterforskningen fører ikke automatisk til en rettslig prosess, men FRI håper rapporten kan bidra til at en slik prosess igangsettes.

Les mer om saken på gaysir.no

Posted by Foreningen FRI