Svein Skeid er død

Foto: Skeivt arkiv

Det var med stor sorg vi i går, søndag 13. desember, mottok beskjed om at Svein Skeid var gått bort av et hjerteinfarkt. 

Svein Skeid (f. 1950) var en bauta i bevegelsen, og få har gjort mer enn Svein for å gjøre plass til flere i samfunnet og fjerne tabuer og skam. Han engasjerte seg for å skape skeive møteplasser og organisasjoner, i arbeidet mot HIV, og for rettferdighet for skeive og BDSMere som var utsatt for straffeforfølgelse og sykeliggjøring.

Svein Skeid og to venner

Feiring av friskmeldingen under Bergen Pride 2018. Svein Skeid i midten.

Et av hans største engasjement var i FRIs diagnoseutvalg Revise F65. Med Svein Skeid i spissen fikk utvalget oppfylt sitt mandat om både nasjonal og internasjonal friskmelding.

I 2018 ble hans arbeid kronet med seier med friskmelding og opphevelsen av fetisjisme, transvestisme og sadomasochisme som sykdomsdiagnoser, etter 20 års utrettelig lobbyvirksomhet og aktivisme. 

Da HIV-epidemien traff Norge for fullt engasjerte Svein seg i kampen. Uredd og uten fordommer gikk han inn og deltok i opplysningsarbeid for å forebygge sykdommen og bryte stigmaet.

Svein var opptatt av maktmisbruk og var en pådriver for å få slutt på trakassering og misbruk fra politiet mot utsatte grupper. Da Stonewallopprøret fylte 50 år uttrykte Svein behov for en unnskyldning fra politiet i Norge. En unnskyldning han og bevegelsen fikk.

I 2003 ble Svein Skeid tildelt homobevegelsens høyeste utmerkelse – Æresprisen – blant annet for sitt arbeid med å fjerne stigmatiserende fetisj- og SM-diagnoser.

Juryen som delte ut prisen sa i sin begrunnelse at

“Skeid i årtier har vært en spydspiss i SM-bevegelsen ved å bidra til å bryte ned fordommer som har vært, og er, mot lærhomsene/lesbene, fetisjistene, sadomasochistene og transvestittene. Han utviser stort mot, engasjement, kunnskap og respekt, og har gjort et stort stykke arbeid innad i homobevegelsen, og ikke minst utad, med å bryte ned fordommer. Vi er stolte over denne mannens arbeid!”

FRI ønsker å takke Svein Skeid for hans store bidrag til den skeive bevegelsen og som forfatter og formidler av skeiv historie.
Våre tanker går til alle som var glade i Svein.

Se intervju med Svein fra Skeivt Arkiv:

Posted by Foreningen FRI