Feiret 70 år med homokamp

 Vi skal være en raus og inkluderende by!

Den 20. mai markerte FRI at den organiserte, skeive bevegelsen i Norge fylte 70 år. Under markeringen avduket ordfører Marianne Borgen et blått skilt til minne om stiftelsen av DNF-48, organisasjonen som i dag har navnet FRI.


Leder i FRI, Ingvild Endestad, hedret i sin tale alle de modige helter som dagens skeive bevegelse står på skuldrene til. 

– Vi får et skilt som er synlig i bybildet. Det minner oss om at alt vi har fått til ikke har kommet gratis, og om at vi fortsatt må jobbe for å beholde rettighetene våre, sa Ingvild Endestad under avdekkingen.

Også sosialantropolog Hans- Wiggo Kristiansen og Selskabet for Oslo Byes Vel holdt appeller under markeringen, som samlet et titalls mennesker med regnbueflagg til felles nedtelling og hurrarop. Dalsbergstien Hus som holder til i lokalene hadde  pyntet nummer 21 i regnbuens farger for anledningen og stilte med regnbuefargede muffins og rosa drinker.


– Vi får et skilt ved en av våre første møteplasser. Møteplasser er fortsatt viktige for skeive som ofte har sin valgte familie i den skeive bevegelsen, sa Nils-Erik Flatø, leder for FRI Oslo og Viken. Flatø satt også markeringen i et internasjonalt perspektiv.
– I Oslo henger vi opp dette skiltet. I andre byer i Europa henges det opp skilt om lhbt-frie soner.

Ordfører Marianne Borgen mente dagen var en god anledning til å minnes de skeive pionerene og alle som har stått på barrikadene for menneskerettighetene.
– Men kampen for menneskerettigheter og for å elske den man vil er ikke over, og det tydeliggjøres når vi ser kampen i et internasjonalt perspektiv. 
Borgen sa i sin appell at hun var glad for å få akkurat dette skiltet et sted der mange går forbi.


– Vi skal være en raus og inkluderende by, og jeg applauderer denne dagen. Ingen er fri før alle er fri, avsluttet Borgen.

Posted by Foreningen FRI