Ikke vent til flagget brenner

Når en liten gruppe nynazister rasler med sablene og varsler aksjon i Fredrikstad, er det beste vi kan gjøre å samle gode krefter og stå opp for våre lokalsamfunn. Vi må mobilisere for kjærlighet der vi ser hat.

I går ble det klart at nazistene får demonstrere. Alle vi som er opptatt av at alle skal få være den de er og elske den de elsker, merker at debattklimaet er blitt et annet og kjenner at mørke krefter har rykket nærmere.

Det er ikke første gang at vi kjenner hatet på kroppen. I fjor brant den samme gjengen som nå skal aksjonere i Fredrikstad ned regnbueflagg før vår pride-festival på Sørlandet, Skeive Sørlandsdager. Når homolobbyen er utpekt som hovedfiende angår det ikke bare meg eller de andre som jobber i den, det angår oss alle. Det handler om hvem vi er, hvem vi vil være og hvilket samfunn vi vil ha. Vold og hat er ikke det samme som dårlige holdninger eller fordommer, men alt kommer fra samme sted og de gir liv til hverandre.

Ta stilling

Vi kan dessverre ikke stanse alle ytringer og handlinger fra mørke krefter. Hver eneste hatefulle ytring sår et lite frø av frykt, men vi som medborgere, som familie, venner og naboer har makta til å sørge for at hatet ikke får slå rot og vokse. Vi kan sørge for at effekten når hatet treffer blir minst mulig. Det gjør vi ved å vise hvilken side vi står på før hatet kommer til uttrykk og regnbueflaggene er brent opp.

For de fleste er det en så stor selvfølge at vi ikke har disse holdningene at vi glemmer å si det høyt. Da er det viktig å vite, at det for noen av oss er så uendelig viktig å høre at de fleste står sammen med oss. Oppslag om forfølgelse, jakt og drap på  homofile har vært hyppige denne våren. Først i Tsjetsjenia,  og denne uka i Indonesia. Også her hjemme leser vi om hatkriminalitet i norske byer og fortellinger om at noen av oss ikke hører til gis plass som debattinnlegg. Det minner oss på at vi lever i en tid der minoriteter utsettes for press fra mange kanter. Mennesker som er usikre frykter alltid det verste. Man frykter at folk er enige med forrige taler, og dersom det forrige som har blitt sagt er en hatefull ytring, må den motsies. I kampen for frihet kan majoritetens taushet være minoritetenes største utfordring. Hvor står du selv? Sier du fra når det vitses om homofile på jobben? Tar du til motmæle når gammeltante Olga kommer med rasistiske slengbemerkninger? Når kommentarfeltet flommes over av kloakk, lukker du lokket eller svarer du?

Er du med?

Snart skal det henges regnbueflagg på flere offentlige bygninger, butikker og samlingsplasser over hele landet. Det er viktige flagg. For før noen av dem rives ned, skal alle som de var hengt opp for vite at de har lokalsamfunnet i ryggen. Da er det ikke grobunn for hatkriminalitet, hataksjoner eller flaggbrenning.

Vi svarer ikke hatet til Nazistene ved å sitte stille. Ved å snu oss bort. Vi svarer med å hver eneste dag rive vekk grobunnen for deres eksistens med å ta til motmæle. Ved å fortelle at det er plass til ulike hos oss. Vi møter de hatefulle parolene best med regnbueflagg, dans og samhold. Vi er klare. Er du med?

Kronikken ble først publisert 24. mai hos Fredrikstad blad.

Posted by Foreningen FRI