Beskytt skeive barn og unge

Guide til journalister og andre - om forskningen bak og begrunnelse for FRIs opprop "Beskytt skeive barn og unge"

 

Hvorfor det er nødvendig å gjøre mer. 

Hvorfor det nå er nødvendig å beskytte skeive barn og unge.

 

  • Kun halvparten av skeive ungdommer tror de vil få et godt og lykkelig liv.
  • 1 av 3 unge som opplever seg som et annet kjønn enn gutt og jente utsettes for mobbing i skolen.

 

Oppropet:
Beskytt skeive barn og unge.
Signer her!

 
 

Artikler, forskning og kilder:

Om mobbing i skolen: Elevundersøkelsen gjennomført i skoleåret 2023/24 med svar fra 400.000 elever i grunnskolen og videregående. Se VG-artikkel om undersøkelsen.

Om framtidstro - se artikkel av NRK, om tall fra Elevundersøkelsen 2023/2024.

Ungdata 2024 - Nasjonale resultater.  Velferdsforskningsinstituttet NOVA, 2024, NOVA – Norwegian Social Research, OsloMet – storbyuniversitetet.

Elevundersøkelsen - skoleåret 2023/24 - rapport av NTNU Samfunnsforskning.

Ung i Oslo-undersøkelsen 2023
Gruppen med annen seksuell orientering enn heterofil kommer systematisk dårligere ut i svarene på Ung i Oslo-undersøkelsen 2023.
Dobbelt så mange unge med annen seksuell orientering enn heterofil er ensomme.
Dobbelt så mange unge med annen seksuell orientering enn heterofil rapporterer om psykiske plager.

Skeive er mer voldsutsatte og overgrepsutsatte – rapport 2023.
42 % av de som oppgir en annen seksuell orientering enn heterofil oppgir å har vært utsatt for seksuell vold, mot 24 % av elevene som oppgir å være heterofile.
38 % av unge med en annen seksuell orientering enn heterofil har opplevd digitale seksuelle krenkelser, mot 22 % av elevene som oppgir å være heterofile.
29 % av unge med annen seksuell orientering enn heterofil har vært utsatt for fysisk vold fra en jevnaldrende, mot 17 % av elevene som oppgir å være heterofile.

Tall fra rapporten Vold og overgrep mot barn og unge. Omfang og utviklingstrekk 2007–2023. NOVA Rapport 11/23. Frøyland, L. R, Lid, S., Schwencke, E. O. & Stefansen, K. (2023).

Holdninger til egne barn
I holdningsundersøkelsen fra 2022 uttrykker 16 % at de ville hatt problemer med at deres eget barn hadde en annen seksuell orientering enn heterofil, mot 65 % som svarer at de ikke ville hatt problem med det. Det er flere som er skeptiske til å ha et barn som er transperson, likevel svarer over halvparten at de er uenige i at de ville hatt problemer med det. Kilde: Budir.

I Norge: Rundt dobbelt så mange skeive som heterofile har opplevd diskriminering
Tall Bufdir innhentet fra SSBs Livskvalitetsundersøkelse fra 2020 viser at andelen ikke-heterofile som opplevd diskriminering i løpet av det siste året var nesten dobbelt så høyt som blant heterofile. Kilde: SSB.

Positiv utvikling, men…
I 2022 var 82 % av de spurte enig i at alle nyter godt av å leve i et samfunn der lesbiske, homofile, bifile og transpersoner kan være åpne. Andelen økte med 15 prosentpoeng mellom 2008 og 2022.

Samtidig:  18 % hadde negative holdninger til personer som «ikke ser på seg selv som hverken kvinne eller mann», mens det til sammenlikning var 6 % som hadde negative holdninger til homofile. Størst andel med negative holdninger: På Sørlandet og Vestlandet.

Kilde: Bufdir.

Psykisk uhelse
Selv om holdningene til skeive er i bedring, er det en større andel homofile og bifile som har angst og depresjonssymptomer enn heterofile.

Og de av oss som er bifile og transpersoner skårer høyere på psykisk uhelse enn de av oss som er homofile og lesbiske.

Over 70% transpersoner i Norge har tenkt på å ta sitt eget liv. ⅓ har faktisk forsøkt. Mange er utsatt for mobbing – og den slutter ikke etter ungdomstiden, som mobbingen kan gjøre for andre over tid og når en blir voksen. Forskningen sier ikke noe om hvorfor, men det er tydelig at transpersoner opplever mobbing lenger utover i voksenlivet enn andre.

Kilde: Anderssen, N., Eggebø, H., Stubberud, E. og Holmelid, Ø. (2021). Seksuell orientering, kjønnsmangfold og levekår. Resultater fra spørreundersøkelsen 2020. Bergen: Universitetet i Bergen.