Arbeidsprogrammet definerer hva FRI skal prioritere i tiden fram mot neste landsmøte (i 2024).
Vedtatt av FRIs landsmøte i Oslo 18.-20. november 2022:
Politiske prioriteringer i perioden
FRI skal jobbe for politisk gjennomslag i saker som angår vår målgruppe og i saker som er innenfor vårt politikkområde, som definert av politisk plattform. I perioden skal vi prioritere å jobbe for gjennomslag og synlighet rundt følgende saker:
Helse:
- Et verdig, desentralisert, kultursensitivt og faglig kompetent behandlingstilbud for alle transpersoner, da med fokus på å inkludere ikke-binære, som står uten offentlig tilbud per i dag.
- Jobbe mot sykeliggjøring og for selvbestemmelse for personer som er intersex eller har variasjoner i kroppslig kjønnskarakteristika.
- Sikre en inkluderende og verdig alderdom for alle gjennom lovverk, kompetanseløft og reell endring i somatisk og psykisk helseomsorg.
- Alle profesjonsutdanninger innenfor helse, sosial og pedagogikk må inkludere kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold med særlig fokus på nevromangfold, personer med kognitive-, fysiske-, og sansemessige funksjonsvariasjoner.
- Sikre kunnskap om skeive kvinners helse, og jobbe forebyggende for å fjerne forskjellen mellom skeive kvinners helseutfordringer og majoritetsbefolkningen.
Antidiskriminering:
- Innføring av en tredje juridisk kjønnskategori i Norge.
- Diskrimineringsvern for alle seksuelle minoriteter som per i dag er utelatt fra antidiskrimeringslovgivningen – BDSM-utøvere, fetisjister og aseksuelle.
- Likestilling av regler for medforeldreskap uavhengig av hvordan barnet blir til og hvordan foreldrenes konstellasjon ser ut.
- Fortsatt vie tid og ressurser til vårt internasjonale arbeid for at alle kan leve ut sin identitet uten frykt for forfølgelse, vold, hat og diskriminering.
- Fjerne diskriminerende regler for blodgivning.
Organisatoriske mål i perioden
FRI skal fortsette å vokse og være en relevant medlemsorganisasjon for vår målgruppe. For å få til det skal vi jobbe for å:
- Øke intern kompetanse rundt sammensatt diskriminering og interseksjonelle problemstillinger.
- Rekruttere medlemmer og jobbe for flere finansieringskilder. Vi skal innføre en gave-/giverordning.
- Fortsette å være en landsdekkende kunnskaps- og kompetanseleverandør for andre organisasjoner og det offentlige.
- Utvikle en opplæringsplan for frivillige i organisasjonen for å bygge kompetanse om viktige politiske tema i perioden, organisasjonsdrift og sammensatt diskriminering
- Styrke fylkeslagene og bidra til bedre rammer for deres politiske og organisatoriske arbeid. Det skal blant annet gjøres ved å prioritere ansattressurser for å følge opp fylkeslag.